ICon Arts 15 – valori componistice

Unul dintre cele mai logevive festivaluri din România dedicat artelor contemporane – ICon Arts, continuă în aceste zile în zona Sibiului, pentru al cinciprezecelea an.

WP_20170726_19_18_11_Pro

Miercuri 26 iulie, sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu a găzduit concertul prin care au fost prezentate lucrările creatorilor acceptați în cadrul programului ICon Arts Composer in Residence. Au putut fi ascultate în interpretările unor muzicieni excepționali: vibrafonistul Alexandru Anastasiu și Cvartetul ConTempo, ansamblu al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, cinci lucrări semnate de Ivan Vukosavljevic, un sârb stabilit în Olanda, Juhani Vesikkala din Finlanda, irlandezul Timothy Doyle și românii Bogdan Pintilie și Sebastian Emil Țună.

Dintre cele cinci creații selecționate cea mai bine articulată a fost “Delta Aquarids” compusă de Sebastian Țună, discipol al profesorului Adrian Pop la Academia “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Lucrarea este inspirată de un fenomen astrologic, o ploaie de stele care va avea loc anul acesta chiar în noaptea de 28 spre 29 iulie. A fost după părerea mea cea mai reușită datorită efectelor sonore interesante, a izbucnirilor curajoase, a repetitivității aparente, dar mereu dezvoltătoare, a tehnicilor complexe abordate de tânărul compozitor.

WP_20170726_20_07_08_Pro

Astăzi în programul festivalului, tot în sala Thalia din Sibiu, va avea loc concertul cursanților Academiei Icon Arts. Cei mai buni din cei peste 60 de tineri care au avut șansa să se perfecționeze cu artiști ca: Horia Mihail, Reinebert Evers, Costin Soare, Ioana Turcu, Alexandru Anastasiu, Ciprian Dancu, Kouya Nakatani, Masanori Sugano sau Raluca Stratulat, vor evolua astăzi în fața publicului meloman, pe scena filarmonicii sibiene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s