ICon Arts 2017…tradiții și arte noi

O surprinzătoare a XV-a ediție a Academiei și Festivalului Icon Arts se desfășoară în aceste zile în mai multe sate transilvănene aflate între Sibiu și Mediaș: Biertan, Richiș, Mălâncrav, Alma Vii. Suprinzătoare pentru că putem spune că este o întoarcere în timp cu bune și cu rele: o mai bogată relaționare interumană, cu accent mai puternic aupra tradițiilor, dar și o blocare tehnologică, domeniu de care suntem atât de dependenți.

horia

Academia ICon Arts înseamnă anul acesta peste 60 de participanți din: Japonia, China, Irlanda, Finlanda, Serbia, Germania și România, la clase de chitară, pian, flaut, clarinet, percuție, teatru, jazz și muzică de cameră. Printre maeștii îi regăsim pe: Horia Mihail, care a acceptat să susțină un masterclass după 14 ani, pe chitariștii Reinbert Evers și Costin Soare sau pe flautista Ioana Turcu și vocalisa de jazz Ana Cristina Leonte.

WP_20170725_17_57_45_Pro

Programul festivalului este în acest an mult mai divers. Toate evenimentele de ieri s-au desfășurat în Richiș, satul vechi de peste 700 de ani care, după plecare multora dintre familiile de sași, este populat astăzi de români, rromi, câteva familii de sași, zeci de nemți, francezi, olandezi, italieni, elvețieni, lituanieni și americani, devenind satul în care conviețuiesc cele mai multe naționalități din România.

WP_20170725_18_12_37_Pro

Aseară am fost martorii unei prezentări fascinante făcute de o calfă călătoare, un tânăr stabilit în România – Chriastian Rummel, care a învățat o meserie pe cale de dispariție, care a reușit să păstreze tradiția rotarilor din zonă și care acum recondiționează, restaurează trăsuri și calești de epocă.

WP_20170725_18_34_12_Pro

Apoi în vechea biserică fortificată din Richiș am urmărit un eroic recital susținut de Remus Henning, care a încercat și pe alocuri a reușit să îmblânzească bătrâna și neacordata orgă locală. Seara s-a încheiat cu o fastuasă și gustoasă expoziție gastronomică cu produse locale.

WP_20170725_19_16_25_Pro

Astăzi la Sibiu, în Sala Thalia a Filarmonicii, va avea loc concertul de prezentare a lucrărilor acceptate în programul ICon Arts Composer in Residence, care l-a avut metor în acest an pe Cristian Lolea. Tineri compozitori din: Serbia, Irlanda, Finlanda, Mexic și România vor avea șansa ca lucrărilor lor să fie interpretate de Cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda – ConTempo și de solistul instrumentist al Orchestrei Naționale Radio, percuționistul Alexandru Anastasiu.

afis

Apoi în zilele următoare ICon Arts va propune noi provocări culturale prin care va încerca să demostreze posibila coexistență între vechi și nou, între artele secolului 21 și tradițiile puternic ancorate și încă bine păstrate în zonă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s