Privilegii sonore la Piatra Neamț

Primul eveniment al celei de-a patra zi a Festivalului „Vacanțe muzicale” ed.44 a fost găzduit de Teatrul Tineretului și a reprezentat revenirea în fața publicului nemțean a doi dintre cei mai valoroși muzicieni români: violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail.

Suma-Mihail

Din nou sala Teatrului Tineretului s-a dovedit a fi prea mică pentru o manifestare muzicală atât de valoroasă. Cei doi au dăruit entuziastului public nemțean versiuni importante ale Sonatei a II-a de Brahms, precum și a trei opusuri schumanniene.

La astfel de artiști nu poți să vorbești decât la superlativ despre tehnicitate, stilistică, interpretare, calitate sonoră. Ceea ce au reușit cei doi depășește nivelul elementelor constitutive ale unui act artistic calitativ, ei au făcut cu adevărat MUZICĂ și au transmis EMOȚII. Răzvan Suma și Horia Mihail au rememorat, au sintetizat două dintre turneele “Vă place?”, turnee care nu au ajuns și la Piatra Neamț, dar aseară și publicul nemțean a răspuns răspicat afirmativ la provocarea itinerantă lansată cu ani în urmă. Și nu are cum să nu-ți placă Brahms sau Schumann în interpretări atât de inspirate, care fac atât de mult bine promovării muzicii camerale calitative.

Traffic stings

Apoi Piața Turnului s-a umplut la concertul Traffic Strings, desfășurat sub genericul “Seara muzicii de divertisment”. A fost dovada clară că divertismentul poate fi și elevat, de bună calitate, iar lucrări importante al literaturii clasice, măiestrit prezentate în aranjamente inovatoare, semnate de Lucian Moraru, pot ajunge la sufletele publicului larg. Mii de spectatori au aclamat “Vara” din “Anotimpurile” de Vivaldi, în versiune cu nai, “Balada” de Ciprian Porumbescu, Valsul din Suita de Jazz de Șostakovici într-o orchestrației în care se regăseau pe langă instrumente casice, nai și acordeon și multe alte “șlagăre în veșminte noi” excelent interpretate, inspirat alternate și inteligent prezentate.

Astăzi la Piatra Neamț vor avea loc două manifestări: va fi concertul instituțiilor de învățământ superior muzical românesc, în care vor evolua studenți și cadre didactice de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică București și Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, precum și recitalul ArgEn Tango susținut de Analia Selis – voce, Mariano Castro – pian, Omar Massa – bandoneon, Răzvan Suma – violoncel și Rafael Butaru – vioară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s