Piatra Neamț în sărbătoare

În ziua a treia a festivalului “Vacanțe Muzicale”, ediția cu numărul 44, au fost omagiate două genuri importante: muzica corală și cea tradițională.

corul radio

Protagoniștii concertului de la Teatrul Tineretului au fost membrii Corului Academic Radio, conduși de Ciprian Țuțu. Poate inspirat și de coincidența sprapunerii cu Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, repertoriul prezentat publicului care nu a lăsat niciun loc liber, a aparținut creației venite de peste ocean, de la cântece tradiționale negro spiritual, la opusuri de George Gershwin, William Dowson sau Sabin Păutza, un creator puternic atașat de valorile americane.

Concertul a fost foarte bine primit de public, programul fiind foarte bine ales, foarte variat, spectaculos și bine interpretat. Corul Academic Radio a dat dovadă de omogenitate, de maleabilitate, de profundă întelegere a spiritului acestei muzici speciale, a încântat prin jocul inteligent al accentelor și al nuanțelor variate, prin dicție și mai presus de toate prin frumusețea colectivă a vocilor.

La final muzicienii au fost rasplăți cu aplauze în picioare, iar Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a oferit Corului Academic Radio o diplomă de excelență și trofeul festivalului.

traditii

Seara pe scena amplasată în Piața Turnului au urcat membrii celei mai vechi formații de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal, “Junii Sibiului” și orchestra de muzică populară “Cindrelul”. Mii de spectatori au fost fascinați până aprope de miezul nopții de frumusețea costumelor și a vocilor soliste, de perfecta sincronizare de dansatorilor, de măiestria muzicanților, tot acest ansmblu de artiști profesioniști fiind adevărați păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor românești.

Astăzi la Piatra Neamț vor avea loc alte două manifestări. De la ora 19 în Sala Teatrului Tineretului vor interpreta opusuri de Brahms și Schumann violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail, iar seara pe scena în aer liber vor urca membrii ansamblului “Traffic Strings”, care sub conducerea muzicală a lui Lucian Moraru, vor cînta lucrări de Vivaldi, Enescu, Satie, Ciprian Porumbescu, Șostakovici, Sting, Ennio Morricone, Piazzolla, Saint Saens și Pablo de Sarasate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s