Vacanțe muzicale – 44

1 net

La Piatra Neamț pe o scenă amplasată în aer liber, în Cutea Domnească, străjuită de Turnul lui Ștefan cel Mare și de biserica Sfântul Ioan, construită în anul 1498, a început cea de-a 44 a ediție a Festialului “Vacanțe Muzicale”, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.

2 net.jpg

Festivalul a fost deschis de Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ansamblu dirijat de Mihail Agafița. În postură solistică a evoluat flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Programul a cuprins un repertoriu din perioada clasicismului: Uvertura Egmont de Beethoven, Concertul în Re major pentru flaut de Mozart și Simfonia a V-a “a Destinului” a Titanului de la Bonn.

Trebuie să remarc atât longevitatea și consistența festivalului, cât și afluența publicului, dragostea acestuia pentru muzica de calitate.

Orchestra Filarmonicii din Chișinău s-a dovedit a fi un ansamblu omogen, maleabil, cu unele partide excepționale (ex. contrabași), cu un sunet colectiv frumos, care a răspuns foarte bine gesticii reținute, dar eficiente a dirijorului Mihail Agafița.

3 net.jpg

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a fost din nou egal cu el însuși, prezentând o versiune a concertului mozartian în re major plină de dinanamism și de o mare bogăție de culori sonore.

4 net.jpg

Momentele frumoase de pe scenă au fost puțin umbrite de copii nestăpâniți care alergau în fața scenei, deranjând muzicienii și spectatorii, dar mai ales de multitudinea ritmurilor ambientale provenite de la terasele din zonă și care au realizat un fusion Beethoven&Dance.

Astăzi au loc două manifestări. În sala Teatrului Tineretului va fi protagonistul unui recital pianistul Andrei Gologan, născut la Piatra Neamț în 1992, absolvent al Universității Mozarteum din Salzburg și laureat a numeroase concursuri importante desfășurate la Kiev, Paris, Napoli sau Istanbul. Apoi chitartistul Nicu Patoi, pianistul George Națis, constabasistul Adrian Mircea Flautistu și percuționistul Vlad Popescu, vor susține un concert sub genericul “Pop goes Jazz”. Dar acesta este doar începutul unei săptămâni culturale nemțene, deosebit de plină de evenimente pe cât de interesante, pe atât de diverse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s