Actrița Ioana Flora – Invitată la Round Table București

Ioana Flora 1, foto Mihai Benea, UCIMR

Ioana Flora s-a făcut remarcată în anul 2001, o dată cu filmul care a dat startul neoficial al Noului Val în cinematografia românească – „Marfa și banii”, în regia lui Cristi Puiu, unde a debutat într-unul dintre rolurile principale alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol. Filmul a fost selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

Pentru rolurile sale, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Festivalul de la Salonic (2007), la Aubagne (2014), Premiul UCIN pentru „Cea mai bună interpretare feminină” (2014), Premiul Gopo, Premiul Pro Cinema și s-a numărat printre cei 20 de actori selectați din 4300 de candidați la Talent Actors Stage, în anul 2012, la Berlinale.

Ioana Flora va fi invitată joi, 24 martie, de la ora 19:00 la o nouă ediție a spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu.

În cadrul evenimentului vor fi rezervate mai multe momente artistice susținute de invitatul serii și actrița Clara Flores Aguilera, formația camerală Duo Cello Jaya și soprana Veronica Anușca, interpretând o lucrare compusă recent de Diana Gheorghiu pe versurile poetului optzecist Ioan Flora, tatăl actriței invitate.

Round Table București se va desfășura în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Str. Știrbei Vodă nr. 33), iar spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Totodată, publicul bucureștean va fi invitat să ia parte la ultima întâlnire Round Table București din acest sezon, dedicată compozitorului Dan Dediu, un eveniment ce se va desfășura joi, 31 martie.

„Ioana Flora este o actriţă intensă, care consumă din ea în timp ce joacă, şi instinctivă – simte mereu nuanţa cu o precizie uluitoare. Poate să ducă în spate un film întreg, cum a fost cazul cu «Déjà Vu”», a spus despre ea Cristian Tudor Popescu, membru al juriului Uniunii Cineaștilor din România.

Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora s-a născut în Banatul sârbesc, într-o familie în care a găsit mediul artistic propice dezvoltării sale ulterioare, deși inițial se pregătise pentru o carieră în arhitectură. Mama, profesor de franceză, a încurajat-o să ia lecții de pian, balet și engleză, iar tatăl său, cunoscutul poet optzecist Ioan Flora, aducea acasă scriitori precum Nichita Stănescu, Geo Bogza, Gheorghe Crăciun sau Mircea Nedelciu. „Mi-am petrecut copilăria la serate literare și lecții de pian. A fost o copilărie destul de boemă”, își amintește Ioana Flora. „Discuțiile lor erau adevărate scântei de spirit, umorul lor era ultra-rafinat, își antrenau parcă mintea vorbind și râzând.”

„Acasă vorbeam în română, iar bunicii vorbeau «bănățeana», o limbă frumoasă și arhaică, încărcată de istorie. Atunci am urmărit primele spectacole de teatru. Tatăl meu era în juriul unui concurs de teatru în limba română – erau trupe de amatori, iubitori de teatru -, care se desfășura prin toate satele din Banatul sârbesc.”

După 1990, s-a mutat cu familia în România, cu gândul de a urma cursurile Universității de Arhitectură, însă în ultima clipă s-a hotărât să dea la Teatru. A intrat din prima și parcursul său în actorie a început la Piatra Neamț unde a debutat în regia lui Vlad Mugur. Apoi a jucat în numeroase teatre de stat și independente, colaborând cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniuțiu, Dan Puric, Theodor Cristian Popescu sau Vlad Massaci. Cea mai recentă producție teatrală este „Inamicul poporului”, în regia Ioanei Păun, la Teatrul Foarte Mic (2015).

După debutul cinematografic din „Marfa și banii”, Ioana Flora a primit unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru „Cea mai bună actriță”, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007).

A urmat filmul „Periferic” (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Pentru rolul jucat în acest film, Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar” și Premiul Pro Cinema.

Mai târziu, a interpretat unul dintre rolurile principale în „Domestic”-ul lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în anul 2012.

A urmat rolul principal feminin în co-producția olandezo-română „Black Sea” (Marea Neagră), film lansat în 2013, în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana Flora a primit Premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Festivalul internațional de film de la Aubagne (2014).

În anul 2014, Ioana Flora a primit rolul din „Déjà Vu”, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil care i-a adus Premiul UCIN pentru „Cea mai bună interpretare feminină.”

În anul 2015, a apărut pe marile ecrane în trei producții: „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selecția oficială Cannes 2015Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, „Acasă la tata”, peliculă ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, și „Scor Alb”, un scurtmetraj independent în regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat în premieră internațională în Competiția Festivalului de film de la Busan.

Anul acesta Ioana Flora va apărea pe marile ecrane în producțiile „Perfect sănătos”, în regia Ancăi Damian, „Breaking news” în regia Iuliei Rugină, iar în toamnă va începe filmările pentru lungmetrajul „Scor alb”, din nou în regia lui Marius Olteanu.

Mi s-a spus adesea că aduc un aer diferit rolurilor mele, sunt convinsă că anii petrecuți în Serbia și-au spus cuvântul. Generația mea, în Serbia, avea alte filme culte cu care se școlea decât cei din România. Erau în plină forță filmele despre rock’n’roll, tineri… Cenzura în anii ’80 acolo nu era atât de dură: se nășteau curente, avangarda era puternică, tinerii aveau drept la replică,” a declarat Ioana Flora într-un interviu recent.

Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.

Seara de joi se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și vinurile Balla Geza, prin prezența somelierului Istvan Pentek.

Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul http://www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel, Marin Cazacu, Dan C. Mihăilescu, Ștefan Ghenciulescu, Sorina Goia.

Parteneri: Universitatea Națională de MuzicăExces Musicmagazinele de mobiler LEM’S, Radio România CulturalRadio România MuzicalEnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, vinurile Balla Geza, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.

Parteneri media: SapteSeriObservator CulturalLiterNetAgentia de CarteGarbo.roCalendar EvenimenteLibrăriile HumanitasBucureșteni.roJudy FlorescuCapital CulturalOnline GalleryEconomistul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s