Un profesionist al radioului românesc

Sorina Goia 1 - Foto Mihai Benea

În cei 20 de ani de activitate în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, Sorina Goia a realizat sute de emisiuni muzicale, este redactor – șef al actualităților muzicale la Radio România Cultural și coordonatorul transmisiunilor în direct de la Festivalul „George Enescu”. Joi, 17 martie, de la ora 19:00, Sorina Goia va ocupa rolul invitatului special, cu prilejul unei noi ediții Round Table București moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu.

Dialogul purtat cu invitatul serii va fi completat joi de recitalul formației acapella Blue Noise, formată din soliștii Veronica Prodan, Elena Moroșanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea.

Evenimentul se va desfășura în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, iar spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Publicul bucureștean va fi invitat în perioada imediat următoare să ia parte la ultimele întâlniri ale sezonului dedicate actriței Ioana Flora (24 martie) și compozitorului Dan Dediu (31 martie).

Născută în Bucureşti la 1 octombrie 1961, Sorina Goia a urmat cursurile Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr.3 (1968-1974) şi ale Liceului de Muzică «George Enescu», secţia vioară (1974-1980). Încă de la vârsta de 17 ani, a devenit membru colaborator al Corului Naţional de Cameră Madrigal, fiind  cel mai tânăr corist din istoria acestul ansamblu. După trei ani de colaborare, în perioada 1982-1996 a fost membru permanent al respectivei corale. Sub bagheta Maestrului Marin Constantin, a participat la sute de concerte în ţară dar şi peste hotare. A participat la înregistrări speciale pentru compact discuri, a realizat turnee în Europa, SUA şi Japonia.

Anii 1990-1996 au însemnat studiile de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Facultatea de Compoziţie-Muzicologie-Pedagogie Muzicală, secţia Muzică religioasă), pe care a absolvit-o ca şef de promoţie (media generală 9,98). A urmat Masterul sub coordonarea bizantinologului Sebastian Barbu Bucur.

Ca activitate în domeniul bizantinologiei menţionăm transliterarea Bazului teoretic şi practic al muzicii bizantine  de Anton Pann (prima gramatică tipărită la Bucureşti) şi studiul Ecouri ale cântării ecfonetice în Oratoriul Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu”.

În perioada 1988-2005 a fost căsătorită cu Dan Mihai Goia (dirijorul Corului Academic Radio, recent pensionat). Împreună au o fiică – Ioana Alexandra Goia – absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie.

Din anul 1996 a început colaborarea cu  Radio România, mai întâi în cadrul Secţiei Actualităţi Muzicale.  Prin concurs, devine Realizator responsabil al amintitei secţii, pe care o coordonează  până în anul 2007. Experienţa din zona de actualitate muzicală aduce promovarea în funcţiile de Redactor şef adjunct apoi Redactor Şef al Actualităţii Muzicale din cadrul postului Radio România Cultural.

În cei 20 ani de activitate în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune a realizat sute de emisiuni muzicale, transmisiuni directe de concerte, retransmisii de concerte şi recitaluri, interviuri cu personalităţi interne şi internaţionale, emisiuni.

A iniţiat şi realizat cicluri de emisiuni complexe:

«Peceţi bizantine în contemporaneitate» (1996-2000). Interviuri de profil cu compozitorii Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Liviu Dănceanu, Theodor Grigoriu, Irina Odăgescu Ţuţuianu, Tudor Jarda, Cornel Ţăranu, Miriam Marbe, Carmen Petra Basacopol,ş.a.

«Formaţiile Muzicale Radio» (2004-2005). Istorice ale celor şapte ansambluri muzicale aflate sub sigla Radio România.

«Vecernii culturale» (2000-2005). Dialoguri colocviale cu artiştii contemporani.

«Amintiri dintr-o viaţă de artist – baritonul Nicolae Herlea » (2004). Este singura serie de şapte emisiuni-interviu din arhiva Radio România.

«Oaza de muzică» (2005-prezent)

«La zidul muzicii».

«Greii muzicii uşoare româneşti»

«Agora cu dirijorul Camil Marinescu».

Sorina Goia  este comentatorul principal al concertelor de vineri seara. De asemenea, este producătorul tuturor transmisiunilor directe din cadrul Stagiunii Muzicale Radio.

Din 1997 până în prezent coordonează toate transmisiunile directe (la Radio România Cultural şi Radio România Muzical) din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi din Festivalul RadiRo.

Sorina Goia  este şi producătorul seriei Greii muzicii uşoare româneşti, un proiect original  Radio România Cultural (din 2010  până în prezent). Comentată de Daniela Caraman Fotea, seria Greii muzicii uşoare reprezintă unica istorie radiofonică a muzicii uşoare autohtone.

Pentru rezultatele profesionale (ca realizator de emisiuni dar şi coordonarea unor evenimente) în anul 2005 i-a fost acordat titlul de «Profesionist de excepţie » .

Sorina Goia coordonează şi prezintă din 2005  linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică, singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România – clasic, jazz, coral, operă, muzică uşoară, tradiţională, folclor, crossover etc. Pentru promovarea performantă şi constantă a artiştilor români şi a actualităţii muzicale de la noi, emisiunea a primit de două ori Premiul Revistei Actualitatea Muzicală şi Premiul Forumului Muzical Român.

Din anul 2013, este coordonatorul Revistei Muzicale Radio (exclusiv online), un proiect Radio România Cultural.

În anul 2014 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”- în grad de Cavaler.

Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.

Seara de joi se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și vinurile Licorna, prin prezența somelierului Istvan Pentek.

Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul http://www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel, Marin Cazacu, Dan C. Mihăilescu.

Parteneri: Universitatea Națională de MuzicăExces Musicmagazinele de mobiler LEM’S, Radio România CulturalRadio România MuzicalEnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, Vinurile Licorna, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.

Parteneri media: SapteSeriObservator CulturalLiterNetAgentia de CarteGarbo.roCalendar EvenimenteLibrăriile HumanitasBucureșteni.roJudy FlorescuCapital CulturalOnline GalleryEconomistul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s