Marin Cazacu, unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai momentului, va fi invitat joi seară la Round Table București

Joi, 25 februarie, de la ora 19:00, va continua cel de-al doilea sezon al spectacolelor – conferință Round Table București moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu. Invitatul special al serii de joi va fi Marin Cazacu, unul dintre cei mai apreciați violonceliști români. Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi completat de momente artistice – surpriză în cadrul cărora vor concerta Marin Cazacu și formația camerală Violoncellissimo.

MIB_4464

Evenimentul se va desfășura în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33), iar spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, după o rezervare solicitată la adresa de e-mail round.table.bucuresti@gmail.com

Publicul bucureștean va fi invitat în perioada imediat următoare să ia parte la două astfel de întâlniri avându-i în prim plan pe criticul literar și eseistul Dan C. Mihăilescu (3 martie) și arhitectul Ștefan Ghenciulescu (10 martie).

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din anul 1983 şi desfăşoară o bogată activitate artistică atât în România, cât şi în Europa, Asia, America de Nord și America de Sud sub bagheta marilor dirijori ai lumii, concertând în cadrul festivalurilor internaționale de prestigiu precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia sau Veneţia.

În calitate de cadru didactic al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, Marin Cazacu a format un număr considerabil de studenți care s-au făcut remarcați la scenă internațională. În anul 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 de violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În anul 1999, Marin Cazacu a fondat Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfăşoară cu succes în fiecare vară la Sinaia în preajma aniversării marelui muzician (19 august 1881), festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVII. Pentru organizarea acestui eveniment şi pentru înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a primit importante distincții din partea forurilor de specialitate din România. Marin Cazacu a fondat, de asemenea, Romanian Sinfonietta Orchestra precum și Orchestra Junior.

Un concert demn de Cartea Recordurilor susținut de o orchestră formată din 100 de violoncele

Marin Cazacu, alături de renumiți interpreți români, concertează adesea pe scenele consacrate din România, face parte din Trio-ul Pro Arte – ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu” – și este colaborator al Cvartetului Voces. În anul 2013, la Ateneul Român, Marin Cazacu a organizat concertul „Violoncellissimo 100”, primul concert din România cu participarea a 100 de violoncele, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. La acest eveniment au luat parte numeroși instrumentiști români din toată țara, dar și din străinătate care s-au întors în România pentru a omagia, cu prilejul acestui eveniment, profesorii care i-au format.

Și în anul 2016, Marin Cazacu va avea o bogată activitate artistică în plan național și internațional

Marin Cazacu este, din anul 2014, directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” pentru care va pregăti o serie de turnee cu Orchestra Română de Tineret și Romanian Sinfoneitta Orchestra în Belgia (Bruxxelles), Bulgaria (Ruse), Republica Moldova (Chișinău), Italia (Milano și Dobbiaco), Germania (Berlin) și în Portuglia (Lisabona). Totodată, Marin Cazacu este Președintele Fundației „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”, alături de care va împlini anul acesta 20 de ani de activitate. Prin experiența în managmentul cultural, artistul român este membru în conducerea Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret.

În calitate de solist violoncelist, va susține un numar de 30 de concerte în acest an la București, Cluj, Iași, Bacău, Oradea, Timișoara și în Italia, Portugalia și Belgia. De asemenea, împreună cu ansamblul Violoncellissimo va susține peste 10 concerte în România.

Programul artistului român va cuprinde anul acesta organizarea ediției cu numărul XVII a Festivalului „Enescu și muzica lumii” și participarea în juriul secțiunii „Violoncel” a Concursului internațional „George Enescu” ce se va desfășura în luna septembrie.

Nu în ultimul rând, Marin Cazacu a rezervat anul acesta timp pentru pregătirea unui număr de 8 studenți pentru concursurile naționale și 6 studenți pentru competițiile internaționale.

Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane creat în anul 1820, de care îl leagă o poveste întinsă pe parcursul a peste 20 de ani.

Aş putea petrece ore-n şir descoperind, la violoncelul meu, sensuri noi ale muzicii. E o descoperire pe care o fac în fiecare zi şi care mă bucură clipă de clipă. Recunosc, însă, că noi n-am exista ca artişti dacă nu am avea cui să exprimăm aceste gânduri şi sentimente. Dacă reuşim să transmitem publicului acele momente de bucurie şi de emoţie, atunci este un lucru minunat, fiindcă acelea fac diferenţa dintre omul împlinit şi omul cu dezamăgiri.” (în Adevărul

Alături de violoncelul său, Marin Cazacu a câștigat numeroase distincții la concursurile internaționale, precum Medalia de argint la Concursul de la Geneva (1977), Premiul I la Concursul de la Markneukirchen (1979), Premiul II la Concursul „J.S. Bach” din Leipzig (1980), este laureat al concursurilor din Bologna și Belgrad.

Pentru activitatea sa, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit dirijorul Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă.

Studiile de formare

Născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti cu profesorii Ion Urcan si Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu”, fiind îndrumat de renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică Suma cum laude, susţinând lucrarea „Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.”

Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.

Seara de joi se va încheia cu o sesiune de autografe urmată de invitația la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și Domeniul Vlădoi, prin prezența somelierului Istvan Pentek.

Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul http://www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel.

Parteneri: Universitatea Națională de MuzicăExces Musicmagazinele de mobiler LEM’S, Radio România CulturalRadio România MuzicalEnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, Domeniul Vlădoi, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.

Parteneri media: SapteSeriObservator CulturalLiterNetAgentia de CarteGarbo.roCalendar EvenimenteLibrăriile HumanitasBucureșteni.roJudy FlorescuCapital CulturalOnline GalleryRomanian Global News.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s