Ștefan Gheorghiu va fi invitat marți la Round Table București

gheorghiu

Seria evenimentelor moderate de Valentina Sandu – Dediu va continua marți, 10 noiembrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33).

Primul sezon al întâlnirilor Round Table București se va încheia marți prin participarea lui Ștefan Gheorghiu, instrumentist ce s-a făcut remarcat de-a lungul ultimilor 20 de ani prin eforturile depuse pentru susținerea drepturilor artiștilor interpreți în România.

Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi însoțit de momente artistice – surpriză pregătite de organizatori, iar seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Organizația Somelierilor din România.

Intrarea va fi liberă, iar evenimentul va fi transmis în direct, ca de obicei, prin live streaming, pe http://www.EnjoyTV.ro.

Ștefan Gheorghiu a absolvit în anul 1974 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu specializare la clasa Prof. Alexandru Rădulescu, membru în cvartetul lui George Enescu. Din același an, Ștefan Gheorghiu a devenit membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din anul 1985 a devenit șef al partidei violă, în urma câștigării concursului de specialitate.

În decursul carierei sale artistice, desfăşurată în totalitate în cadrul  Filarmonicii, a colaborat cu maeştri reputaţi ai artei dirijorale precum: Sergiu Celibidache, Igor Markevich, Kurt Mazur, Serge Baudo sau Mircea Cristescu. Activitatea  sa muzicală a acoperit un spectru larg, de la activitatea solistică la muzica de cameră sau simfonică.

Din anul 1998, Ştefan Gheorghiu şi-a suspendat activitatea din cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ dedicâdu-se activităţilor sociale, manageriale și de reprezentare a drepturilor artiştilor interpreţi. În slujba acestei misiuni a creat structurile reprezentative pentru România: FAIR (Federația Artiștilor Interpreți din România), UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) și CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți). De când este președintele UCIMR, a participat la organizarea a peste 200 de proiecte culturale de anvergură locală, națională și internațională.

Se poate spune despre Ștefan Gheorghiu că a pornit mereu de la 0 în numeroasele proiecte în care s-a implicat, fie în calitate de artist, fie în calitate de manager cultural. A adus publicului român un număr notabil de lucrări în primă audiție și, totodată, este membru fondator al unor faimoase formaţii camerale precum: Cvartetul de Coarde „Orfeu”, Trio-ul de Coarde „Romantica”, Orchestra de Cameră a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Mircea Cristescu, şi Orchestra de Cameră „Philarmonia”. Din anul 1993 a reprezentat România în cadrul proiectului The Black Sea Chamber Orchestra, în calitate de şef al partidei violă.

În cadrul FAIR, Ștefan Gheorghiu a fost ales președinte în anul 1990, când organizația avea de reprezentat în portofoliu doar 5 orchestre în plan național, iar după patru ani, FAIR a devenit un membru cu drepturi depline în cadrul FIM – Federația Internațională a Muzicienilor. Din anul 1995, Ștefan Gheorghiu a creat UCIMR pentru a sprijini artiștii (muzicieni din domenii precum jazz, rock, folk, soliști, dirijori, instrumentiști) în virtutea protejării drepturilor lor în urma taxei de cultură – Legea nr. 35/1994. Asociația colectează cei 5% din remunerația artiștilor performativi din vânzarea biletelor și îi reinvestește în proiecte naționale și internaționale în beneficiul artiștilor înscriși în cadrul UCIMR.

Un alt proiect întemeiat de Ștefan Gheorghiu este CREDIDAM, în anul 1996, în scopul de a proteja drepturile de autor, un demers inițiat pentru prima dată în România. După 4 ani de negocieri cu posturile de radio și TV a urmat decizia guvernamentală nr. 71/2000 aplicând Legea nr. 8/1996, stabilind procentajele de plătit artiștilor în urma difuzării lor. Din 1997, CREDIDAM a fost acceptat ca membru cu drepturi depline în cadrul AEPO (Association of European Performers Organizations), iar din 1998, în cadrul IPDA (International Performers Database Association).

Toate cele trei organizații create pentru protejarea drepturilor artiștilor interpreți sunt dedicate atât muzicienilor cât și actorilor și artiștilor performativi.

Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”  oferit de ArCuB.

La eveniment intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile. Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Organizația Somelierilor din România și Crama Rătești.

Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s